Nyhet

Gräv om terror mot bönder gav guldspade

2020-09-18

För andra året i rad, och för tredje gången totalt, får GP:s Michael Verdicchio en guldspade i klassen storstadstidning. Den här gången handlar det om djurrättsaktivister som vid hundratals tillfällen attackerat bönder i Västra Götaland. Ofta läggs anmälningarna ned.

– Det var mycket större än jag förväntade mig, säger Michael Verdicchio till Grävseminariets sajt om gensvaret från läsarna.

– Jag blev helt nerbombad av människor från hela Sverige som tackade mig för att jag tog upp den här frågan. Framför allt folk på landsbygden.

När Michael Verdicchio började sin granskning märkte han att trots att det var många som drabbats, så var det ett ämne få av dem ville prata om.

– Det triggade igång mig. Vad var det som fick folk att bli så rädda för att prata med en journalist? Man hade tappat förtroendet för hela rättsapparaten. Särskilt på polisen, som lade de här ärendena på hög. Så för bönderna blev det ett jätteerkännande att vi tog upp det här.

GP:s artiklar ledde till en större medvetenhet om problemet, säger Michael Verdicchio.

– Att det faktiskt finns aktivister därute som begår väldigt grova och systematiska brott mot lantbrukare.

Den största konsekvensen av Michael Verdicchios gräv blev att regeringen gick ut med ett nationellt uppdrag till polismyndigheten att börja prioritera  djurrättsrelaterad brottslighet.

– Den här brottsligheten tas mer på allvar. Det har varit den stora förändringen. Det gick inte att ana att det skulle få så stora konsekvenser när vi började släppa den här serien.

När Michael Verdicchio började granska brottsligheten fanns ingen statistik över den.

– Det fanns inte så mycket forskningsunderlag eller rapporter över huvud taget egentligen. Säpo kartlade inte ens de här aktivisterna längre.

För någon vecka sedan släppte Centret mot våldsbejakande extremism vid BRÅ en rapport om våldsbejakande djurrättsaktivism.

– Och där var den här granskningen en stor del av underlaget, säger Michael Verdicchio.

Foto: Robin Aron

 

 

Nyhetsarkivet

Gräv om terror mot bönder gav guldspade

2020-09-18

För andra året i rad, och för tredje gången totalt, får GP:s Michael Verdicchio en guldspade i klassen storstadstidning. Den här gången handlar det om djurrättsaktivister ... Läs mer

Studentgräv väckte debatt i kommunfullmäktige

2020-09-18

För första gången delas Guldspaden ut till studenter i en egen kategori. Och först ut att ta emot priset är Stina Bergström och Jenny Kejerhag, före ... Läs mer

Guldspadar för 2019 års bästa gräv äntligen utdelade

2020-09-18

Swedbanks penningtvätt, tystnadskulturen kring apatiska barn och några rejäla kommunala skandaler. Det är några belönade granskningar när det attraktiva grävpriset Guldspaden äntligen delades ut på fredagen. ... Läs mer

Guldspadegala i digital form – fredag kl 16 smäller det!

2020-09-17

Klockan 16 på fredag eftermiddag drar sändningen av årets Guldspadegala igång. Radioprofilen Sarit Monastyrski är årets konferencier, och de nominerade deltar via ett digitalt greenroom. – ... Läs mer

Medieombudsmannen: Namnpublicera mer!

2020-09-17

När är det befogat att peka ut någon med namn och när ska man låta bli? Medieombudsmannen Ola Sigvardsson granskar anmälningar av namnpubliceringen. Själv undrar han ... Läs mer

Äldre artiklar