Nyhet

David Enrich till Gräv – och nu kan du anmäla dig

2019-12-06

Värsta cheferna, morgondagens grävstjärnor och hur man granskar finanssektorn.

Det är lite av innehållet på Gräv 2020 i Borås. En av gästerna är New York Times David Enrich som gjort avslöjanden kring Deutsche Bank och kopplingarna till Donald Trump. 

– Jag är så glad över att David Enrich besöker grävseminariet. Det ligger perfekt i tid också med tanke på att danska och svenska gräv om bankvärden varit några av de mest uppmärksammade de senaste åren, säger grävgeneral Hanna Grahn. 

Hon pekar bland annat på Uppdrag Gransknings avslöjanden under året, om Swedbank och SEB. David Enrich själv är aktuell med en bok om Deutsche bank i februari nästa år, Dark Towers.

Hur reagerade du på inbjudan till Gräv 2020?

– Jag blev förtjust över möjligheten att få både dela erfarenheter med, och lära mig av, en grupp kompetenta granskande journalister utanför USA. Jag är också glad över att få chansen att besöka Sverige för första gången, säger David Enrich.

Grävseminariet nästa år äger rum 20-21 mars. Det går att anmäla sig från och med nu. Som vanligt kommer det att vara billigare att anmäla sig de första veckorna.

Programmet börjar ta form. Temat för årets seminarium är Motstånd, men vi kommer även att erbjuda programpunkter med följande inriktningar: 

Datajournalistiskspåret: Här kommer flera matnyttiga workshops att erbjudas, av bland andra Helena Bengtsson, SVT, och Sandra Foresti, JMG. Gräv kommer att ge dig massor av nya kunskaper som du kan ta med dig hem och börja använda direkt.

Arbetsledarspåret: Den granskande journalistiken ställer de publicistiska frågorna på sin spets. I en paneldebatt kommer bland andra pressombudsmannen Ola Sigvardsson och Charlotta Friborg, SVT, att delta. 

Unga spåret: Här låter vi ett antal yngre grävande journalister som gjort betydande avslöjanden berätta om hur de har lyckats få chansen att gräva. En av dessa är Michael Verdicchio, Göteborgs-Posten, som bland annat ligger bakom en uppmärksammad granskning av djurrättsaktivister.   

Sportspåret: Sedan tidigare har stått klart att tyske journalisten Hajo Seppelt kommer till grävseminariet. Han har främst gjort sig känd för att ha avslöjat statsstyrd rysk dopning. En annan föreläsare är Linda Hedenljung, reporter på Östersunds-Posten. Hon ägnade år åt att granska Daniel Kindberg och Östersunds FK. Matchfixning är också en av rubrikerna i sportspåret där vi får träffa bland andra journalisterna Magnus Svenungsson och Jens Littorin, som tillsammans skrivit boken Matchfixarna – hotet mot nationalsporten. 

– Vi har också en programpunkt på gång, som jag tror kommer att locka många. Arbetsrubriken är Min värsta chef. Här får reportrar möjlighet att fördjupa sig kring vad de behöver av en chef, och kanske framförallt vad de inte behöver, säger Hanna Grahn.

Hon passar på att skicka med tre tips som man inte får missa i Borås: 

  • Pinocchiostatyn, utanför Borås Tidning hus. Ni minns säkert debatten som gjorde den ljugande pojken till en rikskändis.
  • Late night show. På fredagskvällen bjuds det debatt i ett aktuellt ämne, i restaurang The Company som ligger i fantastiska och historiska lokaler i Simonsland, alldeles intill Kongresshuset.
  • Pitcha din idé. Vid ett tillfälle under gräv bjuds möjligheten att bolla en grävidé med en erfaren arbetsledare. 

Nyhetsarkivet

Sök stipendium till Gräv 2020

2020-01-21

Medlemmar i Föreningen Grävande Journalister, FGJ, har nu möjlighet att ansöka om stipendium för en del av kostnaden för deltagande i Grävseminariet 2020. Stipendiet ger rabatt ... Läs mer

Huvudtalare Maria Ressa – om kampen för sanningen

2020-01-10

Anmäl dig senast 13 januari för billigare avgift på Gräv 2020. Maria Ressa, VD och chefredaktör för filippinska onlinetidningen Rappler är huvudtalare på årets Gräv. – Kampen om sanningen är ... Läs mer

Skicka in ditt bidrag till Guldspaden!

2020-01-10

Vill du att ditt grävjobb ska förevigas genom att vinna en Guldspade? Anmäl ditt bidrag här senast 10 januari! Juryn tar nu emot bidrag som publicerats ... Läs mer

Välkända radioröster ska leda Guldspadegalan

2019-12-27

Den 21 mars är det dags för Guldspadegalan i Borås Kongress. Redan nu kan vi avslöja vilka som kommer att guida oss genom kvällen: • Sarit Monastyrski, ... Läs mer

Hajo Seppelt: “Vi har tittat in i sportens dolda rum”

2019-12-18

Hajo Seppelt vill med sin undersökande sportjournalistik visa medaljernas baksida. I en intervju med Magnus Svenungsson berättar han om granskningen som ledde till dopingskandalen under vinter-OS ... Läs mer

Äldre artiklar