Föreläsare på Gräv18

De är många och de är väldigt bra – här är alla föreläsare på Gräv18 i Helsingborg från a-ö.

 Senare kommer det att finnas länkar till föreläsarnas bästa råd (tipsheet).

A

• Markus Alfredsson

Nominerad för ”Hundfabriken”.

Producent och reporter på Kaliber. Har arbetat på Sveriges Radio sedan 2012, tidigare på P4 Sjuhärad, P1-dokumentär och vikarierande Afrikakorrespondent. Har vunnit en Guldspade och även fått Röda Korsets journalistpris.

Fredag 15.45-16.45  Lyckas med ansvarsintervjun
Lördag 11.30-12.30 Nominerade berättar: Etermedia riks

• Jonas Alsgren

Chef för Kalla Fakta, TV4. Tidigare reporter på Kalla Fakta. Har vunnit flera journalistpriser, bland annat Guldspaden för en granskning av svensk kriminalvård.

Lördag 16-17 Line by line – faktakollen du inte vill vara utan

• Mats Amnell

Expert på offentlighet och sekretess och utgör Offentlighetsjouren (Fojo), som ger gratis råd till journalister. Även kursledare på Fojo. Till vardags jobbar Mats Amnell som reporter på HD Sydsvenskan.

Lördag 13.30-14.30 Med lagboken som spade

• Hanna Andersson

Leder Fojos projekt att stärka och stötta journalister. Har mångårig erfarenhet som lokalreporter och redaktör på bland annat Norrköpings Tidningar.

Lördag 14.45-15.45 Panelsamtal. Hantera hot och hat – en praktisk guide

• Jessikka Aro, Yle (Finland)

Undersökande journalist på finska public service Yle. Granskade ryska trollfabriker – och  blev själv utsatt för en organiserad hatkampanj. Fick Bonniers finländska journalistpris för sin granskning av nättrollen.

Fredag 14.30-15.30: Så jobbar trollfabrikerna

B

• Helena Bengtsson

Prisade datajournalisten som är tillbaka på SVT efter några år på brittiska The Guardian. Vann Stora Journalistpriset 2016 med motiveringen “För att hon som internationell superstjärna inom databas-journalistiken hittar scoopen där andra bara ser ettor och nollor”

Fredag 14.30-15.30 Workshop. Få ordning på din data – och hitta berättelserna (Steg 1)
Fredag 15.45-16.45 Workshop. Få ordning på din data – och hitta berättelserna (steg 2)
Lördag 11.30-12.30 Best of The Guardian (engelska)

• Bo-Göran Bodin

Reporter på Uppdrag granskning, SVT. Var tidigare grävreporter på Sveriges radio. Har vunnit Guldspaden fem gånger. För avslöjandet om Saudiaffären belönades han och kollegan Daniel Öhman med såväl Stora Journalistpriset som Prix Europa och amerikanska IRE Medal.

Fredag 11.15-12.15 Palmegrävet – så gjorde vi nya avslöjanden i Sveriges kändaste rättsfall

• Sofia Boo

Reporter på Kaliber, Sveriges Radio. Vann 2015 en guldspade för granskningen “Lyxhotell och tvångsinjektioner”.

Fredag 15.45-16.45 Lyckas med ansvarsintervjun

• Eva Burman

Chefredaktör och ansvarig utgivare på Eskilstuna-Kuriren.

Lördag 14.45-15.45 Panelsamtal. Hantera hot och hat – en praktisk guide

• Johanna Bäckström Lerneby

Chef för Aftonbladets rättsredaktion. Har tidigare jobbat för SVT.s Uppdrag granskning och på Göteborgs-Posten. Vann Stora Journalistpriset 2015 i kategorin Årets berättare för reportaget “Att skapa ett monster”. Har varit nominerad till Guldspaden flera gånger och vunnit en gång.

Lördag 11.30-12.30 Så hittar du krimdokumenten

• Anna Bäsén

Sjukvårdsreporter på Expressen som gjort flera wallraff genom åren, bland annat som städerska på sjukhus. Har tidigare arbetat som undersköterska. Nominerades till en Guldspade 2015 för sitt gräv “Sjukhussnusket – om dödligt farlig smuts på svenska sjukhus”.

Lördag 13.30-14.30 Wallraff: fördelarna, nackdelarna, fallgroparna

C

• Malin Crona, frilans

Malin Crona är journalist och föreläsare. Sedan flera år håller hon kurser för journalister i hur man gräver i kommunens kontoplaner. Tidigare nyhetschef på DN.se, Dinapengar.se, samt chefredaktör på 8 Sidor och ansvarig för sociala medier på Sveriges Radios Ekoredaktion. Hon jobbar som redaktör och reporter för Sveriges Natur.

Fredag 14.30-15.30 Vart tar skattepengarna vägen?

• Ingrid Carlberg

Författare. Fick Augustpriset 2012 för sin bok om Raoul Wallenberg och vann några år tidigare en Guldspade för sin bok Pillret. Suppleant i Grävfonden.

Fredag 15.45-16.45 Grävaren som litterär figur (leder samtalet med David Lagercranz)

D

• Louise Dalsgaard

Rättsreporter på Danmarks radio. Med hjälp av research på sociala medier har hon både avslöjat terrormisstänktas användning av mobiltelefoner i häktet och kriminella nätverk.

Lördag 9-10 Gräv fram ännu mer i sociala medier (engelska)
Lördag 13.30-14.30 Workshop. Så hittar du rätt i sociala medier (engelska)

• Marcus Derland

Nominerad för ”Det nya Samhall”.

Har under tio år jobbat med undersökande journalistik på Dagens Arbete. Har nominerats till Guldspaden nio gånger och vunnit två gånger.

Fredag 14.30-15.30 Nominerade berättar: Magasin
Lördag 9-10 Bli ett vinnande grävteam

E

• Gunilla Ericson

Redaktionschef på Dagens Arbete. Har fått arbetsledarpriset “Gyllene dynamon” för sitt arbete med den grävande journalistiken.

Lördag 9-10 Bli ett vinnande grävteam

• Åsa Erlandsson

Nominerad för ”Det som aldrig fick ske. skolattentatet i Trollhättan”.

Journalist, författare och redaktör för tidningen Svensk Polis. Har varit nominerad till Guldspaden 2015 och Årets journalist 2016 och vunnit Swedish Content Awards 2016. 2017 vann hon Stora Journalistpriset i kategorin Årets berättare för sin bok “Det som aldrig fick ske. Skolattentatet i Trollhättan”.

Lördag 10.15-11.15 Nominerade berättar: Bok
Lördag 13.30-14.30 Granska där det nästan inte finns några spår

F
 

G

• Staffan Gerdmar

Skådespelaren och regissören som kommer till Gräv för att du ska få testa att ställa rätt frågor när han spelar politiker.

Lördag 9-10 Lördag 11.30-12.30 Workshop. Intervjua de svåra och slingriga

• Chris Gioran, Neo4j

Teknisk chef på företaget Neo4j, med filial i Malmö, som har utvecklat en så kallad grafdatabas. Den användes för att analysera all data i både Panamaläckan och Paradisläckan.
Chris Gioran var också medgrundare av den datajournalistiska grenen inom den grekiska tankesmedjan diaNEOsis. Där fick han utlopp för sin fascination för korsningen mellan journalistik, datavetenskap och storytelling.

Fredag 10-11 Nätverksanalys – ett verktyg för grävaren (engelska)
Fredag 11.15-12.15 Workshop. Öva nätverksanalys med data från Paradisläckan (engelska)

• Axel Gordh Humlesjö

Arbetar på SVT i Göteborg som producent för Uppdrag granskning. Nominerades 2014 till Stora Journalistpriset för reportaget ”En skola för alla”. 2015 var han finalist tillsammans med Janne Josefsson, SVT, till IRE Awards för jobbet om Svenska motståndsrörelsen och mordförsöket på Fidel Ogu.

Lördag 9-10 Granska den digitala maffian

•Matilda Gustavsson

Nominerad för ”18 kvinnor anklagar Kulturprofil för övergrepp”.

Reporter på Dagens Nyheter, där hon ofta uppmärksammats för sin porträttjournalistik. Tilldelades år 2016 Publicistklubbens pris Guldpennan.

Fredag 10-11 Nominerade berättar: Storstadstidning
Fredag 20 Late night show

H

• Nils Hanson

Prisade grävnestorn har varit projektledare för SVT.s uppdrag granskning i 14 år.  Meddelade ifjol att han lämnar tjänsten för att gräva själv. Han har skrivit handboken “Grävande journalistik” och varit gästprofessor i praktisk journalistik vid Institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid Göteborgs universitet. 2017 blev han hedersdoktor vid Göteborgs universitet.

Fredag 10-11 Välkomstpass. Alla kan gräva – så får du ut det mesta av Gräv18.
Lördag 10.15-11.15 Mina tio största misstag som arbetsledare

• Linnea Heppling

Datajournalist på SVT Pejl som även hållit i flera kurser i datajournalistik. Har nominerats till och vunnit flera priser, senast  Noda Awards 2018 för applikationen “Vilka är de 1 200 svenskarna i Paradisdokumenten?”

Fredag 14.30-15.30 Workshop. Få ordning på din data – och hitta berättelserna (Steg 1)

Fredag 15.45-16.45 Workshop. Få ordning på din data – och hitta berättelserna (steg 2)

Björn Häger 

Journalist, programledare, författare, föreläsare och lärare i journalistik. 2014-2017 var han ordförande i Publicistklubben. Han har tidigare varit ordförande i Föreningen Grävande Journalister och skrivit flera böcker i journalistik.

Lördag 9-10 Workshop. Intervjua de svåra och slingriga
Lördag 11.30-12.30 Workshop. Intervjua de svåra och slingriga

I

Khadija Ismayilova  (på länk)

Journalist från Azerbajdzjan. 2012 briserade skandalen om svenska storföretaget Telias miljardmutor till makthavare i Uzbekistan. Senare visade Khadija Ismayilova  på kopplingarna till presidentfamiljen i Azerbajdzjan. I fjol mottog hon Right livelihood-priset.

Lördag 12.30-13.30 Lunchföreläsning. Gräv bland miljardmutor, korruption och orättvisor

J

• Carolina Jemsby

Frilansreporter med undersökande internationell journalistik som specialitet. Nu även adjungerad lektor i journalistik vid Södertörns Högskola där hon undervisar i annat i grävande journalistik och etermedia. Ska på Gräv18 intervjua Khadija Ismayilova via länk från Azerbajdzjan.

Lördag 12.30-13.30 Lunchföreläsning. Gräv bland miljardmutor, korruption och orättvisor

• Marita Johansen

Digital redaktör på P4 Kristianstad. Kommer till Gräv18 för att hålla i panelsamtalet om propaganda, desinformation, falska nyheter, sociala medier och journalistikens utmaningar detta valår.

Lördag 11.30-12.30 Panelsamtal. Val, påverkan och propaganda

• Emma Johansson

Grävgeneral och redaktör för HD Sydsvenskans Grävnav. Har vunnit Guldspaden för ett jobb om hur invandrare diskrimineras av bostadsrättsföreningar och varit nominerad ytterligare två gånger.

Fredag 10-11 Välkomstpass. Alla kan gräva – så får du ut det mesta av Gräv18
Fredag 13.15-14.15. Invigningen

• Meri Jordanovska

Har sedan 2004 aktivt arbetat på flera makedonska medier med granskning av brottslighet, korruption, mänskliga rättigheter och rättsfrågor. För nuvarande arbetar hon på BIRN/PRIZMA. 2016 tog hon och kollegorna, silver i regionala ”EU Award for Investigative Journalism” för reportaget ”Skopje 2014 uncovered”, ett gräv om korruption i ett stadsplaneringsprojekt.

Lördag 16-17 Stadsprojektet som skenade – och databasen som avslöjade det (engelska)

• Dan Josefsson

Nominerad för ”Fallet Kevin”

Frilansande journalist och författare. Har vunnit Stora Journalistpriset tre gånger och Guldspaden två gånger. 2014 belönades han med Johan Hansson-priset för boken “Mannen som slutade ljuga. Berättelsen om Sture Bergwall och kvinnan som skapade Thomas Quick”.

Lördag 16-17 Fallet Kevin – att granska ett gammalt rättsfall (samtal med Camilla Kvartoft Mårtén)

K

Camilla Kvartoft Mårtén

Programledaren från SVT som gjort både Veckans brott, Agenda och valårets kommande partiledarutfrågningar. Kommer till Gräv18 för att intervjua Dan Josefsson om arbetet med Fallet Kevin.

Lördag 16-17 Fallet Kevin – att granska ett gammalt rättsfall

L

• David Lagercrantz

Författare och journalist som bland annat skrivit uppföljarna till Stieg Larssons Millenniumserie “Mannen som sökte sin skugga” och “Det som inte dödar oss”. Som reporter på Expressen bevakade han flera större kriminalfall som trippelmordet i Åmsele som han senare skildrade i reportageboken “Änglarna i Åmsele”.

Även styrelseledamot i Svenska Pen.

Fredag 15.45-16.45 Grävaren som litterär figur (i samtal med författaren Ingrid Carlberg)

• Fredrik Laurin

Redaktör på Sveriges Television och har i många år arbetat som undersökande reporter på Uppdrag granskning, SVT, Ekot, Resumé och Kalla fakta TV4. Tillsammans med Joachim Dyfvermark och Sven Bergman har han tre gånger fått stora Journalistpriset. Han har även varit vunnit Guldspaden flera gånger.

Lördag 14.45-15.45 Workshop. Höj din digitala säkerhet på 60 minuter

• Stefan Lundberg

Har arbetat som operativ åklagare och haft olika ledande befattningar inom Ekobrottsmyndigheten. Idag är han en av dem som leder myndighetens brottsförebyggande arbete och bistår ofta med sin kunskap gentemot media.

Fredag 14.30-15.30 Bli bättre på att granska ekobrott – med tipsen från insidan

 M

• Måns Mosesson

Reporter på Dagens Nyheter, gjorde reportaget om makedonska trollfabriker och hur falska nyheter från Sverige sprids runtom i världen.

Lördag 11.30-12.30 Panelsamtal. Val, påverkan och propaganda

N
O

P

• Joakim Palmkvist

Reporter i Grävnavet på HD Sydsvenskan och biträdande nyhetschef på tidningen. Författare till tre böcker om brott, med fler på väg. Har nominerats till Guldspaden och även fått ett hedersomnämnande. 2015 och 2016 arbetade Joakim Palmkvist med radioprogrammet Lagens namn för Sveriges radio P1.

Lördag 10.15-11.15 Workshop. Släng pärmen! Organisera jobbet, grävet, livet

• James Pamment

Leder ett forskningsprojekt vid Lunds universitet som arbetar med en handbok för hur svenska myndigheter ska hantera yttre påverkan och desinformation.

Lördag 11.30-12.30 Panelsamtal. Val, påverkan och propaganda

• Miranda Patrucic

Grävande prisbelönta reportern från nätverket Organised Crime and Corruption Reporting Project, Bosnien. Var med och fick Bosniens premiärminister på fall och avslöjade Montenegros förre premiärministers kopplingar till organiserad brottslighet och hans gömda tillgångar. Är en nyckelperson i de internationella samarbetena kring Panama Papers och Paradise Papers.

Fredag 15.45-16.45 Hitta maktens och den organiserade brottslighetens gömda tillgångar

Q

R

• Michael Rezendes

Flerfaldigt prisbelönad journalist i grävgruppen Spotlight, The Boston Globe, USA. Var med och avslöjade katolska prästernas sexuella övergrepp på minderåriga, ett gräv som senare blev till en Oscarsbelönad film. Michael Rezendes och hans kollegor tilldelades Pulitzerpriset för granskningen. Han var även nominerad till Pulitzerpriset 2017 i klassen ”Local reporting” för jobbet The desperate and the dead.

Fredag 13.15-14.15 Huvudtalare på invigningen
Lördag 14.45-15.45 Hitta, skydda och underhåll dina källor

S

• Martin Schori, Aftonbladet

Utrikesredaktör på Aftonbladet. Har skrivit om desinformation och valmanipulation i både Sverige och utomlands.

Lördag 11.30-12.30 Panelsamtal. Val, påverkan och propaganda

• Brit Stakson, Blank Spot Projekt

Mediestrateg, författare och föreläsare som driver egna byrån Stakston PR och är vd för reportagesjaten Blank Spot Project. Specialiserad på demokrati och engagemangsrörelser.

Lördag 11.30-12.30 Panelsamtal. Val, påverkan och propaganda

• Matti Stenrosen

Reporter på Kristianstadsbladet och har vunnit en guldspade. Håller i nätverkslunchen för alla ensamgrävare, lokalgrävare och andra som vill vara med och starta ett nätverk där man kan hjälpa varandra.

Fredag 12.15-13.15 Nätverkslunch, ta med din matlåda.

• Jenny Svenberg Bunnel

Prisvinnande AD på Aftonbladet TV, motion graphic designer och illustratör. Har producerat flera filmer ihop med Aftonbladets grävande journalister, till exempel ”Flickan bakom pansarglaset”.

Lördag 10.15-11.15 Utmana formen – berätta din historia på nya sätt

• Mattias Ståhle

Nominerad för “Trollfabriken”. Reporter på Eskilstuna-Kuriren. Han har nominerats till guldspaden sex gånger och vunnit två. Nominerades till Stora journalistpriset 2017 och har vunnit flera journalistpriser för sitt avslöjande om den svenska trollfabriken.

Lördag 14.45-15.45 Hantera hot och hat – en praktisk guide (panelsamtal)
Lördag 9-10 Nominerade berättar: Mindre dagstidning

T

• Anna Tiberg

Har lång erfarenhet av grävande journalistik och har flera Guldspadenomineringar i bagaget. Reporter på Dagens Arbete men jobbar också som lärare i berättande journalistik på Södertörns högskola.

Fredag 10-11 Så får du grävet att sjunga

• Elin Turborn

Tidigare reporter i grävgruppen på Västerbottens-Kuriren, nu för tillfället nyhetschef på samma tidning. Har vunnit guldspaden en gång och nominerats ytterligare en.

Lördag 14.45-15.45 Så väljer du idé – och tar grävet i mål

U

V

W

X

Y

X

Z

• Jessica Ziegerer

Reporter i HD Sydsvenskans Grävnav i Malmö och Helsingborg. Har tidigare jobbat som nyhetsreporter och lokalreporter, varit nominerad till Guldspaden två gånger och vunnit Nära-priset.

Lördag 14.45-15.45 Så väljer du idé – och tar grävet i mål

• Christian Zittenbaum

Christian Zittenbaum jobbar som utbildningsspecialist på Bisnode. Han föreläser inom ekobrott, research och utredning och har över 12 års erfarenhet. Vid flertalet tillfälle har han också varit rådgivare och inspiratör till avslöjande inom både tv, radio och tidningar.

Fredag 14.30-15.30 Bli bättre på att granska ekobrott – med tipsen från insidan

Å

Ä

Ö

• Kristoffer Örstadius

Nominerad för ”IT-skandalen på Transportstyrelsen”.

Arbetar med grävande journalistik på DN. Inriktad på granskningar som kombinerar gräv och programmering. Har tilldelats en rad utmärkelser, bland annat Guldspaden och Stora journalistpriset.

Lördag 9-10 Granska den digitala maffian
Lördag 16-17 Nominerade berättar: Storstadstidning