Gräv18: Klara programpunkter

Live-published photos and videos via Shootitlive

Bli ett vinnande grävteam

Gunilla Ericson och Marcus Derland Dagens Arbete

Bråk, misstag och medvind. Ett gräv har olika faser. En dagen är det medvind, andra tvivlar du på slutresultatet. Den här föreläsningen handlar om relationen mellan arbetsledare och reporter och hur ni blir ett vinnande team. Hur lyfter arbetsledaren reportern till nya höjder och vad kan man som reporter förvänta sig av sin arbetsledare?

Redaktionschefen Gunilla Ericson och reportern Marcus Derland berättar om vad som händer bakom kulisserna på Dagens Arbetes guldspadebelönade redaktion.

Arbetet med Fallet Kevin

Dan Josefsson, SVT, Camilla Kvartoft Mårtén SVT

Dokumentären Fallet Kevin har både berört och upprört många och Dokument inifråns granskning vann Stora journalistpriset 2017. På Gräv18 berättar Dan Josefsson om arbetet med historien om mordet på den fyraårige pojken Kevin 1998.

Camilla Kvartoft Mårtén, programledare från SVT, intervjuar Dan Josefsson om arbetet med dokumentären och hur han vann de båda mordutpekade brödernas förtroende. I dokumentären ger de för första gången sin bild av det som hände.

Dan Josefsson har fått flera utmärkelser och priser, bland annat Guldspaden och Stora journalistpriset för boken Mannen som slutade ljuga: berättelsen om Sture Bergwall, och för SVT-dokumentären Kvinnan bakom Thomas Quick.

Camilla Kvartoft Mårtén har mångårig erfarenhet som programledare i både radio och tv. Sedan 2010 leder hon Veckans brott i SVT tillsammans med bisittare Leif GW Persson. Hon är även en av programledarna i samhällsmagasinet Agenda och ledde SVT:s valvaka 2014.

***

Fallet Kevin kan ses på SVTplay.

Få ordning på din data – och hitta godbitarna

Helena Bengtsson, SVT och Linnea Heppling SVT

Excel är en av grävarens bästa vänner. Du får snabbt struktur på komplicerade och omfattande material, och hittar mönster. På Gräv18 håller datajournalistikproffsen Helena Bengtsson och Linnea Heppling i två workshops där de utgår från högaktuell data: valkandidater. De visar hur du gör beräkningar och urval – och hittar berättelserna.

Workshop 1 – grundkurs

Vi tar utgångspunkt i data från Valmyndigheten och lär oss att sortera, filtrera och beräkna. Den här timmen är för dig som inte jobbat alls i Excel, eller som känner dig väldigt osäker.

Workshop 2 – avancerad

Vi fortsätter med samma data och lär oss att göra pivottabeller, koppla samman tabeller och göra enkla visualiseringar. Det här är för dig som varit med på första timmen, eller som känner dig hemma med att sortera och göra enkla beräkningar.

• Helena Bengtsson arbetar som redaktör och projektledare för datajournalistik på SVT:s nyheter. Under 2014-2017 arbetade hon som redaktör för Data Projects på the Guardian i London. Innan dess har hon varit 20 år på Sveriges Televisions nyhets- och samhällsprogram, som researcher, redaktör och databasredaktör. 2006-2007 var hon tjänstledig och arbetade då som Database Editor på Center for Public Integrity i Washington, DC. Hon har fått Stora Journalistpriset 2010 för Valpejl.se och 2016 som årets förnyare.

• Linnea Heppling är redaktör för SVT Nyheters redaktionella utvecklingsteam som arbetar med datajournalistik med berättartekniker i fokus. Hon har arbetat som datajournalist på SVT sedan 2011 och har med sitt team vunnit det nordiska datajournalistikpriset två gånger.

Anna Bäsén

Expressen

Hon gräver i sjukvården, som också är en av de stora valfrågorna. Medicinreportern Anna Bäsén har wallraffat på sjukhus, i hemtjänsten, hos alternativmedicinare, läkare och tandläkare.

Nu ger hon en föreläsning om att gå under cover: fördelarna, nackdelarna, fallgroparna och varför man alltid ska följa sitt hjärta. Även med snabba enkla wallraff kan man få stora resultat. Missa inte Anna Bäséns tips om hur du gör ett miniwallraff.

Anna Bäsén har en bakgrund som undersköterska på akutsjukhus och i äldreomsorgen. Hon har arbetat som medicinreporter i snart 20 år och är numera en del av Expressens grävgrupp.

Åsa Erlandsson

författare och redaktör på tidningen Svensk Polis

Journalisten och författaren Åsa Erlandsson vann nyligen Stora journalistpriset för sin bok ”Det som aldrig fick ske: skolattentatet i Trollhättan”. Nu kommer hon till Gräv 18 för att ge sina bästa råd om hur man granskar när det nästan inte finns några spår.

Utifrån boken berättar Åsa Erlandsson om sitt systematiska arbete för att närma sig olika personer, bygga förtroende och få människor att våga berätta. Vilka detaljer ska man inte missa? Vilka fallgropar ska man undvika? Och hur kommer man vidare när man kör fast? 

Granska den digitala maffian

Axel Gordh Humlesjö, SVT, Kristoffer Örstadius, DN

Den digitala brottsligheten är global, omfattande – och ansiktslös. Hur spårar man pengaflöden i den nya megavalutan Bitcoin? Hur avslöjar man identiteter på personer bakom hemliga twitter-konton?

Axel Gordh Humlesjö, SVT Uppdrag granskning och Kristoffer Örstadius, DN, har båda granskat den nya digitala maffian i flera år och kommit längre än vad polis och säkerhetstjänster klarat av. Bland annat har de avslöjat hur digitala utpressare i Ryssland tjänar hundratals miljoner på att kidnappa datorer världen över.

I den här föreläsningen får publiken följa med och se hur researchen gjordes i praktiken.

Granska ekobrott

Stefan Lundberg, Ekobrottsmyndigheten, Christian Zittenbaum, Bisnode (Infotorg)

Falska årsredovisningar, oseriösa upphandlingar och bolagstömningar. Kriminella använder i allt högre grad företag som brottsverktyg. Bakom uppläggen döljer sig en rad olika gärningsmän, allt från bolagsförmedlare till brottsspecialister och målvakter.

Med hjälp av konkreta fall visar föreläsarna hur nätverken och aktörerna bakom ekobrotten ser ut –och ger dig verktygen så att du som journalist kan avslöja dem.

Stefan Lundberg har över 30 års erfarenhet av utredning av ekobrott. Han har arbetat som operativ åklagare och har även haft olika ledande befattningar inom Ekobrottsmyndigheten. Idag är han en av dem som leder myndighetens brottsförebyggande arbete och bistår ofta med sin kunskap gentemot media.

Christian Zittenbaum jobbar som utbildningsspecialist på Bisnode. Han föreläser inom ekobrott, research och utredning och har över 12 års erfarenhet. Vid flertalet tillfälle har han också varit rådgivare och inspiratör till avslöjande inom både tv, radio och tidningar.

 

 

Johanna Bäckström Lerneby

Aftonbladet

Bortom poliskällorna. Prisbelönta kriminaljournalisten Johanna Bäckström Lerneby är chef för Aftonbladets rättsredaktion och håller en hands-on- föreläsning om hur man hittar och får ut dokumenten inom polisen och domstolarna.

Så hittar du nyheterna och gräven i aktbilagor, händelserapporter, personutredningar och slasken. Det finns mer att få ut än man tror – om man vet var man ska leta. Hon kommer också att prata om vikten att skaffa källor – utanför myndigheterna.

Jessikka Aro

Yle

Hon granskade ryska trollfabriker och hur de påverkade tillvaron på nätet i Finland – och blev själv utsatt för en organiserad hatkampanj. Den finländska public service- journalisten kommer till Gräv18 för att prata om hur hon gjorde sin granskning, hur hon hanterar de personliga konsekvenserna och hur hon tycker att journalister ska förhålla sig till trollfabriker och propaganda på nätet.

Malin Crona

frilans

Lär dig hur ekonomisystemet funkar – och du har ett verktyg du kan använda i nästan alla gräv. Den uppskattade kursledaren Malin Crona lär dig hur du letar bland transaktioner, verifikationer och fakturor och hittar det du söker. Ett måste för alla som granskar kommuner och landsting.