Barents Observer – en kamp mot Putins censur

Hur gör man journalistik om militära- och säkerhetspolitiska frågor i dagens Ryssland och hur skiljer man propaganda från fakta?

I den här föreläsningen berättar Thomas Nilsen om hur Barents Observer arbetar i nordliga Ryssland i en tid då pressfriheten är ett hot mot den ryska regimens existens.

På grund av att Barents Observer är blockerad av Roskomnadzor, Rysslands censurmyndighet, har online-tidningen fler läsare än någonsin. Thomas Nilsen kommer att berätta om hur det är tekniskt och praktiskt möjligt att ta sig förbi censuren på internet.

Thomas Nilsen är redaktör för Barents Observer, en engelsk-/ryskspråkig nättidning som skriver om utvecklingen i Arktis och nordliga Skandinavien. Tidningen har sedan 2019 varit censurerad av ryska myndigheter och Thomas Nilsen själv är persona non grata i Ryssland på grund av sitt arbete för pressfrihet. Han har ett speciellt intresse för journalistik, säkerhetspolitik och militära frågor i norr. Men också klimatfrågor och ryska påverkansoperationer.

VÅRA SPONSORER