Henrik Bøe, Caroline Utti och Christian Nicolai Bjørke

NRK, Norge

Krig och muskler på TikTok – så undersökte vi algoritmerna till världens störste app

En halv miljon norska barn mellan nio och 18 år har användarkonto på TikTok. Men det kinesiskägda företaget är inte särskilt villiga att dela hur algoritmerna bestämmer vad de ska se. NRK ville undersöka hur och hur snabbt en 13-årig TikTok-användare som är intresserad av att bygga muskler blev indragen i en värld med extrem träning. Men först var vi tvungna att göra en tur genom krigets Ukraina.

Henrik Bøe är undersökande journalist på NRK, med specialkompetens inom datajournalistik, illustration och animation. De senaste åren har han skapat flera case där webbskrapning av hemsidor, en teknisk metod för att automatiskt kopiera stora mängder av innehållet på en eller flera hemsidor, och en lekfull presentation har varit centralt. Henrik jobbar på NRK:s kontor i Tønsberg.


Caroline Utti är fotojournalist på NRK och håller till på Ål. Hon har jobbat med allt från visuella nyhetsreportage och vardagshistorier till längre grävprojekt. 

 

Christian Nicolai Bjørke är undersökande journalist på NRK och håller till i Fredrikstad. Han har tidigare jobbat på Vårt Land och på Svalbardposten, och han har jobbat mycket med berättande journalistik. De senaste åren har han fått upp ögonen för hur datajournalistik kan lägge grunden till helt nya berättelser.

VÅRA SPONSORER