Hur mår miljöjournalistiken i Barentsregionen?

Barentsregionen är rik på naturtillgångar. Här finns skogen, malmen och oljan. Det lockar storföretag och skapar rikedomar – men också miljörisker.
Journalistiken är en försvarslinje för Barentsregionens invånare och natur. Men hur lätt är det att granska mäktiga gruvbolag när resurserna på redaktionen är knappa?
I en ny rapport tittar Reportrar utan gränser närmare på miljöjournalistikens utmaningar.

Medverkande:

Ivar Andersen är utrikeskorrespondent och redaktör för Arbetet Global. Han har bevakat miljöfrågor i bland annat Japan, Sydafrika och Ukraina. Nu jobbar han på en ny rapport om miljöjournalistikens utmaningar i Barentsregionen.


Ulrika Nohlgren är allmänreporter på Norran med ansvar för vård, omsorg, kommun och granskning. Även miljö och klimat ingår sedan ett par år i hennes bevakningsområde. Men utmaningarna är många: Hur lockar du läsare? Och vilka miljörelaterade frågor är ”okej” att rapportera om i Skellefteå?


Arne Müller, tidigare guldspadevinnare och mångårig nyhetsreporter på SVT Västerbotten. I dag är Arne frilansjournalist med inriktning på naturresursfrågor och klimatomställning. Nu arbetar han främst med att syna de miljökonsekvenser och resursförbrukning av de stora industrisatsningarna i norra Sverige. 2013 utgavs hans första bok "Smutsiga miljarder – den svenska gruvboomens baksida".


Katarina Carlsson, verksamhetsledare för Reportrar utan gränser Sverige, modererar samtalet.

VÅRA SPONSORER