Barentsregionen är rik på naturtillgångar. Här finns skogen, malmen och oljan. Det lockar storföretag och skapar rikedomar – men också miljörisker.
Journalistiken är en försvarslinje för Barentsregionens invånare och natur. Men hur lätt är det att granska mäktiga gruvbolag när resurserna på redaktionen är knappa?
I en ny rapport tittar Reportrar utan gränser närmare på miljöjournalistikens utmaningar.
Medverkande:
Ivar Andersen är utrikeskorrespondent och redaktör för Arbetet Global. Han har bevakat miljöfrågor i bland annat Japan, Sydafrika och Ukraina. Nu jobbar han på en ny rapport om miljöjournalistikens utmaningar i Barentsregionen.
Ulrika Nohlgren är allmänreporter på Norran med ansvar för vård, omsorg, kommun och granskning. Även miljö och klimat ingår sedan ett par år i hennes bevakningsområde. Men utmaningarna är många: Hur lockar du läsare? Och vilka miljörelaterade frågor är ”okej” att rapportera om i Skellefteå?
Arne Müller, tidigare guldspadevinnare och mångårig nyhetsreporter på SVT Västerbotten. I dag är Arne frilansjournalist med inriktning på naturresursfrågor och klimatomställning. Nu arbetar han främst med att syna de miljökonsekvenser och resursförbrukning av de stora industrisatsningarna i norra Sverige. 2013 utgavs hans första bok "Smutsiga miljarder – den svenska gruvboomens baksida".
Katarina Carlsson, verksamhetsledare för Reportrar utan gränser Sverige, modererar samtalet.
I 15 år har Medierna i P1 granskat granskarna. Hur reagerar vi journalister på att utsättas för våra egna metoder? Vad svarar vi när Medierna ringer?
Mitt i rådande klimat- och biologisk mångfaldskris slår FN fast att skogen är en viktig nyckel för att kunna vända utvecklingen. Frågan är hur?
Det här är en workshop för alla er som svurit över hoppande kolumner och kontrollräkningar som inte går ihop. SVT-journalisterna Lotta Sima och Aris Velizelos guidar er genom tio vanliga Excel-problem...