Att granska granskarna – så jobbar Medierna

I 15 år har Medierna i P1 granskat granskarna. Hur reagerar vi journalister på att utsättas för våra egna metoder? Vad svarar vi när Medierna ringer?

Den grävande journalisten Petter Ljunggren, sedan många år på UG, var med och startade Medierna 2007. Hör honom berätta om tankarna bakom Medierna och inte minst om hur branschen och publiken tog emot det nya programmet på 00-talet. Programmet var något helt nytt i både tilltal och form och hade ett tydligt granskande fokus. Särskilt reagerade många på att programmet gav löfte om att granska även Sveriges Radio, sin egen uppdragsgivare. Programmet blev hårt kritiserat av delar av medieetablissemanget och det stormade kring det innan det ens hade börjat sändas.

Therese Rosenvinge, reporter på Medierna sedan 2010 och programmets producent sedan 2017, berättar med ljudliga exempel om hur redaktionen jobbar idag, hur förutsättningarna att granska medier förändrats över tid och vilka reaktioner Mediernas reportrar möter idag. Programmet har tidvis bojkottats av såväl enskilda medieprofiler som av stora redaktioner. Händer det fortfarande att mediechefer och journalister slänger på luren? Vilka duckar och vilka ställer upp? 

VÅRA SPONSORER