När pressfrihet och nationell säkerhet kolliderar

I Finland har tre journalister åtalats för att i en artikel som publicerades 2017 ha avslöjat statshemligheter. Laura Halminen är en av dessa tre. Hon arbetar på Finlands största dagstidning, Helsingin Sanomat, och deltog i ett projekt som handlade om hemligstämplat material. Efter det gjorde den finska polisen husrannsakan i hennes lägenhet. Sedan 2017 har många rättsfall förts i finska domstolar som handlar om skyddet av hennes källor och om att beslagta hennes telefoner. Själva rättegången rörande avslöjandet av statshemligheter ska inledas först under 2022.

Och Finland är inte det enda nordiska landet där pressfriheten har hamnat under press. Förra året avslöjade den undersökande journalisten Niels Fastrup och hans kollegor vid DR hur FE, Danmarks militära underrättelsetjänst, hjälpte NSA att spionera på Angela Merkel och andra toppolitiker och högt uppsatta offentliga tjänstemän i Sverige, Norge, Tyskland och Frankrike (berättelsen publicerades i samarbete med SVT, NRK, Le Monde, Süddeutsche Zeitung, NDR och WDR). I kölvattnet av det har PET, den interna danska underrättelsemyndigheten, använt metoder såsom förhör, fysiska observationer och avlyssning i ett försök att avslöja Niels Fastrups, och andra danska journalisters, hemliga källor.

Hittills har åtta danska journalister kallats till förhör och danska medier har varnats för att bevaka historier som innefattar statshemligheter. Fyra nuvarande och tidigare anställda har fängslats och anklagats för att ha läckt hemligstämplade uppgifter till danska journalister. Bland dessa finns den tidigare chefen för FE.

Så här skriver Laura Halminen och Niels Fastrup själva om sin föreläsning:

"Laura Halminen and Niels Fastrup will provide comparison on journalistic work under unusual circumstances, on the works of intelligence apparatus and the legislation concerning them, and make you question what is happening when freedom and security collide? "

Föreläsningen hålls på engelska.

Laura Halminen arbetar för Finlands största dagstidning, Helsingin Sanomat. Hennes journalistiska erfarenhet sträcker sig över 20 år och hon har stor expertis av att bevaka cybersäkerhet och underrättelsefrågor. 2016 tilldelades hon det finska undersökande journalistpriset Lumilapio (snöskyffel), tillsammans med sin kollega Tommi Nieminen, för en artikel om hackat och läckt material från hemliga nordiska nynazistiska diskussioner.

Niels Fastrup är undersökande journalist i DR Nyheters grävgrupp och har mer än tio års erfarenhet av stora avslöjanden om spionage, underrättelsetjänst, ekonomisk brottslighet och skatteparadis.

Han är specialiserad på att arbeta med svåra källor som löper stora risker genom att samarbeta med journalister. Förra året låg han, i samarbete med bland annat SVT, bakom berättelsen om hur den danska underrättelsetjänsten hjälpte NSA att avlyssna Angela Merkel, samt svenska, franska och norska toppolitiker och tjänstemän.

Den storyn har inneburit att Niels Fastrup har kallats till förhör av dansk polis som vill att han ska avslöja sina källor, vilket han har vägrat.

Niels Fastrup har de senaste fem åren organiserat flera stora gränsöverskridande avslöjanden i samarbete med bland annat SVT, Süddeutsche Zeitung, ARD och Le Monde.

Han har också gjort flera dokumentärer för DR och är medförfattare till boken "Det stora skatterånet" som gavs ut 2019. Nominerad till det danska priset för undersökande journalistik 2011, 2014, 2015 och 2019.

VÅRA SPONSORER