Hur långt kan man gå för ett scoop?

PANEL: En journalist ska vara en fluga på väggen. Men att wallraffa blir allt vanligare och betraktas ofta som en kraftfull metod. Hur långt kan en journalist egentligen gå för att få ett scoop?

Josephine Freje, frilansjournalist

Josephine Freje, guldspadevinnande grävande frilansreporter och hamnarbetare. Jobbar just nu för Kalla Fakta, tidigare på Uppdrag granskning, P1 Kaliber, Hem & Hyra och hemlösas tidskrift Faktum. Gör även podden Utanför Murarna – med personer som suttit inne för grova brott, men nu lever ute i samhället.

Louise Fischer, frilansjournalist

Louise Fischer är TV-journalist och har under flera år gjort livereportage och varit värd för underhållningsprogram. Hon använder ofta sig själv i sina reportage och har bland annat hoppat fallskärm, paddlat kajak och druckit öl inför återöppningen efter corona-lockdown. Men mest känd för en stor publik blev hon i maj 2021 när hon gjorde ett radioreportage inifrån en av Danmarks swingersklubbar, genom att själv delta i sexet.
Louise Fischer har också bevakat politiska val, både som livereporter och som programledare. Senast i ett politiskt program för TV2 Midtvest, som hon själv utvecklade och var värd för. Just nu gör hon jobb för Radio4, både reportage och liverapportering.

Kjell Ola Kleiven, programledare

Kjell-Ola Kleiven har sedan tidigt 2000-tal jobbat med insamling, strukturering och tolkning av data/information. Han har en bakgrund från Bisnode och Dun &
Bradstreet, samt mer än tio år hos säkerhetsföretaget Risk Information Group. Något som gett honom god insikt i frågor som rör ekonomisk brottslighet och bedrägerier.
Aktuell som producent och programledare för Psykopaten, en samproduktion mellan SVT och Underdog Media Group. En berättelse om den kriminelle svindlaren Harald som lurar en kvinna på flera miljoner kronor. Filmen tog tre år att producera och har hittills visats på SVT och Tv2 Danmark.

Kassem Hamadé, reporter
Kassem Hamadé är född i Beirut, har studerat i Umeå, Uppsala och Stockholm. 2003 kom han till Expressen och sedan 2013 är han stationerad i Mellanöstern. Han ligger bakom flera grävande reportage, alltifrån mötet med IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadis fru, emiren av IS, dold kamera i Raqqa och Palmyra, mötet med Bashar al-Assad, avslöjandet av Mellanösterns värsta människosmugglare till klanledaren Hashem Ali Khan i Sverige.

VÅRA SPONSORER