Så granskade SVT Sveriges glömda val

I mätning efter mätning uppger väljarna i Sverige att den viktigaste frågan är sjukvården.
Samtidigt kallas valet till Sveriges regioner, som styr just över sjukvården, för ”det glömda valet”.
Uppdrag granskning och SVT:s lokala nyheter bestämde sig för att göra upp med det demokratiska underskottet och initierade en stor granskning av regionpolitiken, vårdens jämlikhet och hur pandemihanteringen präglats av den decentraliserade makten.

Staffan Florén Sandberg är reporter på Uppdrag granskning och har under lång tid varit nyckelperson i regionprojektet där han utöver att vara huvudreporter också bidragit till att coacha övriga reportrar och arbeta med projektets gemensamma research.

Lars-Göran Svensson är redaktör på Uppdrag granskning och bland annat varit med och skapat klassiska reportage som ”Valstugorna” och köttfärsskandalen på ICA. Han har vunnit fyra guldspadar och nominerats till 14. I detta projekt har han varit UG:s redaktör och huvudansvarig för den gemensamma researchen.

Anna Engholm har jobbat flera år på Uppdrag granskning. Hon var med och vann Guldspaden 2018 för reportaget ”Sjuksköterskebluffen” och har i regionprojektet fungerat som projektkoordinator – länk mellan Uppdrag granskning och de lokala nyhetsredaktionerna.

Axel Björklund är sedan 2020 ansvarig utgivare på Uppdrag granskning och initiativtagare till regiongranskningen.

VÅRA SPONSORER