The fight against the Kremlin's dictatorship

Meduza föddes ur censur och press på oberoende journalister 2014, i den första fasen av Rysslands krig mot Ukraina. Här berättar Alexey Kovalev om varför etableringen av en bas utanför Ryssland visade sig vara ett viktigt strategiskt beslut för Meduza och varför de aldrig har ansett sig vara "exilmedia". Deras reportrar stannade i Ryssland så länge som möjligt, ända tills det blev för farligt.
Han kommer också att berätta om varför de bjöds in till regeringsgenomgångar och hade högprofilerade källor i Kreml och de flesta större ministerier.
Alexey Kovalev kommer också att tala om hur Meduza har fortsatt med sin rapportering, trots att Kreml gradvis har strypt Rysslands civila samhälle och särskilt då medierna sedan 2014 och de åtta år som har lett fram till den nu aktuella invasionen.
Han kommer också att ta upp en undersökning som Meduza nyligen publicerade om den ryska arméns krigsförbrytelser i Ukraina: https://meduza.io/en/feature/2022/04/18/i-can-do-whatever-i-want-to-you
Hur de använde öppen källkodsanalys, flera intervjuer, rapportering på plats, komplexa etiska problem, etc.

Alexey Kovalev är en rysk journalist, född i Moskva där han tillbringat större delen av sitt liv. Han har bott tre år i London där han tog sin masterexamen i internationell journalistik 2010 och rapporterade för ryska nyhetstidningar. För närvarande är han utredningsredaktör för Meduza, baserad i Riga, Lettland (han tvingades emigrera från Ryssland i början av mars 2022 efter att en lag som effektivt kriminaliserade all oberoende rapportering trädde i kraft). Alexey har arbetat som journalist i 20 år, mestadels för lokala och nationella tidningar, tidskrifter och nyhetswebbplatser, men han bidrar också till The Guardian, The New York Times, Washington Post, Foreign Policy magazine och andra västerländska medier.

VÅRA SPONSORER