Nyheter

Hundratals grävande journalister till Luleå

Grävseminariet, eller kort “Gräv”, har arrangerats årligen sedan 1989 och lockar uppemot 800 undersökande journalister både från Sverige och andra delar av världen. Beslutet fattades av en enig styrelse för föreningen Grävande Journalister.

– Det var hög tid att ta Gräv till Luleå för första gången någonsin. Luleå och hela Norrbotten har en lång tradition av god undersökande journalistik som vi andra vill låta oss inspireras av, säger Fouad Youcefi, ordförande för föreningen Grävande Journalister.

 Grävseminariet arrangeras den 20-21 maj 2022 på Kulturens hus i Luleå, och lockar några av Sveriges och världens mest kända journalister.

 Tidigare har bland annat nobelpristagaren Maria Ressa, och visselblåsaren Edward Snowden deltagit. Dessutom delas Sveriges mest prestigefulla journalistpriser, Guldspadarna, ut under en galakväll.

 Ansvarig för konferensen, av tradition kallad Grävgeneral, blir journalisten Carrie Söderberg vid SR P4 Norrbotten.

 – Det ska bli oerhört roligt att få Gräv till Luleå och visa upp en region som står inför stora förändringar. I och med de gröna industrisatsningarna och att det talas om att vända på Sverigekartan finns det mycket att både upptäcka, förstå och granska i norr, säger hon.

 Arrangörsgruppen består av medarbetare från Norr Media, SVT och SR, samt från journalistföreningen Barents Press. De har nu betydligt kortare tid på sig än vanligt att boka föreläsare, bjuda in sponsorer och utställare och förbereda Guldspadegalan.

 – Vi har ett brett kontaktnät både internationellt och nationellt och ser fram emot att kunna erbjuda ett spännande program och välkomna nyfikna, kunskapstörstande journalister till Luleå i maj.  Norrbotten ligger centralt i Barents, och det vill vi naturligtvis ta vara på, säger Carrie Söderberg.

 – Det gläder mig mycket att många medier och andra aktörer i regionen visat så stort intresse för att hjälpa journalister bli bättre på att gräva. Men Gräv brukar också ge någonting tillbaka till medborgarna: Fler och bättre granskningar. De lokala medierna får ofta vind i seglen, och genom att placera konferensen i Luleå så hoppas vi att många journalister i norra Sverige, som vanligtvis inte har möjlighet att delta på Gräv, nu kan göra det och bli ännu bättre på att avslöja korruption och maktmissbruk. Bättre granskningar ger bättre samhällen, säger Fouad Youcefi.


VÅRA SPONSORER