Nyheter

Gräv 2022 – nu öppnar anmälan

Grävseminariet är årets viktigaste samlingspunkt för den granskande journalistiken i Sverige. Här utbyter vi erfarenheter med varandra, lyssnar på inspirerande föreläsningar och firar årets bästa grävinsatser. Nu öppnar vi för anmälningar. Allra bäst pris får du om du anmäler dig innan 4:e februari.

  Vi har arbetat hårt för att på kort tid skapa ett intressant och fullmatat program, med allt från internationella namn till namnkunniga svenska grävare, säger grävgeneral Carrie Söderberg.

Två stora internationella namn är Jo Puccini, redaktör för ABC Investigations i Australien, och hennes kollega Mark Willacy. Jo kommer att finnas på plats i Luleå och Mark finns med på länk för att berätta om deras prisbelönta granskning Killing Field, där de avslöjade krigsförbrytelser i Afghanistan utförda av australiska specialförband.
En granskning som vann the Gold Walkley. Australiens finaste journalistpris.

  ­Varje Grävseminarium brukar ha ett tema. I år är temat Förändring. Journalistiken befinner sig i ständig förändring, samtidigt som vi brottas med klimatförändringar och förändrade sätt att leva och arbeta på grund av pandemin. I vår del av Sverige ser vi just nu också en stor förändring på grund av de stora klimatsatsningar som görs inom industrin här uppe, säger Carrie Söderberg.

Och just klimatet är något som Gräv i Luleå kommer att fokusera särskilt på. Så pass att det inrättas ett särskilt Klimatspår under seminariet.

  Det görs jättemycket bra klimatjournalistik i Sverige. Men många tycker nog fortfarande att ämnet är stort och abstrakt. Hur utkräver man ansvar? Hur gör man det begripligt för publiken? Det kommer man att kunna få svar på under årets Gräv i Luleå, säger Marcus Melinder, som ansvarar för Grävprogrammet.

Utöver seminarier om klimatgranskningar erbjuder Gräv i Luleå också populära metodföreläsningar, ett dataspår med allt från Excel till personresearch och som vanligt inspirerande föreläsningar av alla Guldspadenominerade.

En särskild sak med Gräv i Luleå är att det görs i samarbete med föreningen Barents Press, vars syfte är att stödja och utveckla journalistiskt samarbete i Barentsregionen (landområdena runt Barents hav och på Nordkalotten). Att de är med i planeringen kommer också att märkas i programmet.

Som vanligt avslutas Grävseminariet med en gala där de prestigefyllda Guldspadarna delas ut i åtta kategorier.

Fler nyheter kommer fortlöpande att presenteras på gravseminariet.se. Håll utkik där!

Varmt välkomna till Luleå!

Fouad och Carrie Jo Puccini, redaktör för ABC Investigations i Australien, och hennes kollega Mark Willacy.

VÅRA SPONSORER