Nyheter

Allt om Guldspadegalan – maten, festen och varför det blir stående middag

Finalen på Gräv 2024 är som vanligt Guldspadegalan – där den bästa grävande journalistik prisas. Vi tog pulsen på Julia Frost-Nylén, ansvarig för arbetet med galan, med en vecka kvar.

Guldspadegalan är själva finalen på Gräv 2024. Var, när och hur sker inträffar den i år? 

– Guldspadegalan går av stapeln klockan 19.00 i Gevaliasalen på Konserthuset i Gävle. Det blir en klassisk gala med prisutdelningar och underhållning.


Så vilken tid bör besökarna vara på plats? 

– Klockan 18.00 bör man vara på plats i Konserthuset, då förrätten serveras innan galan.


Avslöja tre spännande grejer som väntar på galan.

– Vi har satsat på att skapa utrymmen för möten och den som vandrar runt i lokalerna under kvällen kommer att hitta både en och annan plats att hänga på. Förutom det blir det lokala akter som underhåller innan och efter galan. Innan galan bjuder bandet Gärdet på drömmig syntwave-pop! Sedan blir festen efter middagen en upplevelse för både öron och ögon.


Galamiddagen i Karlstad 2023.

Middagen har ett lite annorlunda upplägg i år. Kan du berätta mer om det?

– I år blir det en stående middag med mexikanskt tema. Detta är på grund av att vi är så många att det helt enkelt inte går att ha en sittande middag i konserthuset. Därför kör vi på mat som kan ätas med händerna - tacos hela vägen! På varje bord kommer det finnas tillbehör och såser som ni kan fylla era bröd med. För att ni inte ska behöva stå timmar i sträck har vi valt att dela upp middagen, så förrätten äts innan galan och varmrätt samt efterrätt efter galan. Och den som inte gjort sina squats eller har svårt att stå under längre stunder - det kommer finnas utrymmen med sittplatser efter middagen.


Vad händer efter middagen?

Efter middagen kommer XO Collective att stå för musiken. XO Collective är ett DJ-kollektiv bestående av lokala DJ:s. De bjuder på allt från discomixar till techno, tillsammans med både visuals och dekorationer. Vi kommer även att öppna upp Bo Linde-salen, som kommer bli en lounge för de som vill komma undan, prata med gamla eller nya bekanta och vila benen. Även trapphuset kommer omvandlas till ett loungeområde, där det finns ett och annat hörn att upptäcka. 


En sista fråga, finns det fortfarande biljetter kvar till galan?

Det är ett fåtal platser kvar, så det är först till kvarn för att knipa de sista biljetterna och en upplevelse i sann Gävleanda!

Själva galan leds av Clara Sagström och Kristian Bruce Bolinder, båda medarbetare på SR Gävleborg.

Julia Frost-Nylén ansvarar för arbetet med den avslutande galan för Gräv 2024.

VÅRA SPONSORER