Nyheter

Årets förnyare Inas Hamdan: “Viktigt att våga ta upp känsliga ämnen bland kollegor”

Inas Hamdan, grävande journalist på Sydsvenskan, vann nyligen Stora journalistpriset som “Årets förnyare” för sitt avslöjande att en av världens största mediekanaler sprider vilseledande information om Sverige. För det tog hon hjälp av AI.

Temat för Gräv 2024 är mod. Vilken betydelse har mod för den grävande journalistiken idag?

– Mod är avgörande inom grävande journalistik. Det modigaste en journalist kan göra är att ställa den rätta frågan. Denna fråga kan riktas mot makthavare, men det är också viktigt att våga ta upp känsliga ämnen bland kollegor på redaktionen. Grävande journalistik börjar med en undran över hur saker och ting faktiskt förhåller sig, och det kräver mod att granska det som är besvärligt, riskfyllt eller undanskymt.

Varför har det varit viktigt för dig i ditt arbete?

– När jag reflekterar över de rättigheter vi svenska journalister åtnjuter idag, inser jag att de finns tack vare extraordinärt mod från våra historiska och nutida kollegor. Varje gång vi journalister gör vårt jobb bygger vi en trygghet för de som kommer efter oss. Vi visar att det går att utföra den journalistiken som krävs. Mina kollegors mod var bland det första jag tänkte på när jag började som journalist för två år sedan. Jag lärde mig snabbt att jag kunde förlita mig på mina kollegor och när jag gör mitt jobb hoppas jag att jag kan vara en kollega andra journalister kan förlita sig på.

Du kommer att delta i en panel om AI men också föreläsa om din granskning där du använde AI för att avslöja hur en av världens största mediekanaler sprider vilseledande information om Sverige. 
Vad kommer journalister som lyssnar på dig i Gävle att få lära sig?

–I min föreläsning kommer jag främst ta upp två ämnen. Det första handlar om den omfattande desinformationskampanjen Sverige står inför. Det andra är hur man enkelt kan inkorporera AI i grävande journalistiken även om man – som jag – inte har någon programmeringsbakgrund.

Inas Hamdan berättar bland annat om sitt prisvinnande avslöjande på Gräv 2024. Foto: Bengt Arvidson

VÅRA SPONSORER