Nyheter

En vecka kvar av billiga biljetter – här är klara föreläsare

Till och med 22 januari är det billigare att boka biljett till Gräv 2024. Här är några av föreläsarna som kommer till Gävle 22-23 mars.

Här hittar du all information om anmälningen till Gräv 2024.

Under två fullspäckade dagar på Gävle konserthus sker ett femtiotal föreläsningar, workshops och panelsamtal. Att gå på alla är inget som ens den snabbaste journalistikintresserade klarar av, men här följer ett axplock av vilka föreläsare och ämnen som är klara. 

Ett fullständigt schema och mer information om föreläsarna kommer senare.

AI-panel

Utmaningar och möjligheter med AI inom granskande journalistik. Ett panelsamtal med Martin Jönsson (redaktionell utvecklingschef Bonnier News), Inas Hamdan (reporter på Sydsvenskan) och Sandra Foresti (lärare på journalistutbildningen vid Göteborgs Universitet).

Granska välfärdskriminalitet

Karl Martinsson, reporter på Arbetet, och Mira Klingberg Hjort, reporter på Kommunalarbetaren, berättar om hur det är att granska den utspridda kriminaliteten som utnyttjar välfärdssystemet.

Att dödshotas av nazister

Niko Ago, SVT, är en av grävseminariets föreläsare som med sin grävande journalistik verkligen behövt möta årets tema - mod. Det efter att ha dödshotats av grekiska nazister och stämplats som ”nationens fiende” av Albaniens premiärminister.

Global klimatbevakning

Erika Bjerström, global klimatkorrespondent på SVT.

Ansvarsutkrävande intervjuer

Sophia Djiobaridis, frilans på Imperiet Media AB håller en föreläsning tänkt att ge bättre verktyg i hur man hanterar intervjusituationer. Bland annat genom att gå igenom ett antal exempel från verkligheten och varnar för några “tips och tricks" som mediekonsulter säljer in, men som i själva verket stjälper den intervjuade.

Azerbajdzjanska kaviardiplomati

Blankspots reporter Rasmus Canbäck berättar om hur lobbyismen fungerar i forna sovjetstater.

Föreläsningar av Guldspadenominerade

Magnus Wennman och Staffan Lindberg, Aftonbladet

Vann nyligen Stora journalistpriset för sin avslöjande klimatjournalistik om modebranschens baksidor. De kommer att berätta om sin granskning.

Miljöcertifikat

På miljötemat kommer även Dagens Nyheters Lisa Röstlund att föreläsa. Lisa som förra året vann en guldspade för sin granskning av skogsnäringen.

Grilltips med Marja och Micke Grill

En klassiker på Gräv. Två av Sveriges mest erfarna journalister delar med sig av matnyttiga erfarenheter i tjänsten. Såhär säger Micke Grill själv om årets upplaga:

– Vi filar just nu på en omstuvad föreställning där vår ambition är att leverera handfasta tips också till de som kanske hört oss förr. Därtill hoppas vi kunna bjuda på spännande scenarier bakom kulisserna - och ett och annat misstag.

En av många programpunkter på föregående Gräv i Karlstad.

VÅRA SPONSORER