Nyheter

Mod har gett Micke Grill de viktigaste svaren som grävare

Erfarne reportern Micke Grill på Sveriges Radios grävredaktion kommer med nya "Grilltips" till Gräv 2024. Om betydelse av mod - som är årets tema - säger han att det är något som gett honom de viktigaste svaren i grävandet.
Vilken betydelse har mod för den grävande journalistiken idag?
– Mod är viktigare än någonsin med tanke på hoten mot journalistiken i stort och de motangrepp som goda granskare alltid kan räkna med från de som inte vill bli granskade. Samtidigt måste man förstå att mod inte bara är en fråga för den enskilda journalisten - utan framför allt bygger på en trygg redaktion med kloka chefer som efterfrågar skarpa granskningar även när man kan förvänta sig skitjobbiga reaktioner i mejlkorgen.

Varför har det varit viktigt för dig i ditt arbete?
– Det har hjälpt mig att ringa de jobbigaste samtalen som gett de viktigaste svaren - och modiga arbetsledare, chefer och ansvariga utgivare har både motiverat och gett mig mod mig att gräva vidare.

Du och Marja Grill har med era "Grilltips" varit omtyckta föreläsare vid Grävseminariet i flera år. Vad kommer de journalister som lyssnar till er i Gävle att få lära sig?
– Vi filar just nu på en omstuvad föreställning där vår ambition är att leverera handfasta tips också till de som kanske hört oss förr. Därtill hoppas vi kunna bjuda på spännande scenarier bakom kulisserna - och ett och annat misstag.

Micke Grill kommer till Gräv 2024 med nya "Grilltips". Foto: Daniel Stigefelt / Sveriges Radio

VÅRA SPONSORER