Nyheter

Guldspadevinnaren Lisa Röstlund om mod: “Temat är viktigare än någonsin”

Lisa Röstlund, grävande reporter på Dagens Nyheter, guldspadevinnare och bördig från Gävle – om mod och varför temat på Gräv i Gävle 2024 är så viktigt.

Vilken betydelse har mod för den grävande journalistiken idag?
– Mod har alltid varit en grund för all grävande journalistik. Men mod: att hålla fast i övertygelsen om vikten av granskning, blir en allt viktigare del, tror jag. Vi lever ju i en tid då grundläggande samhällspelare – mänskliga rättigheter, forskning, fakta och journalistik – ifrågasätts av makthavare. Och i en tid då vi står i parallella existentiella kriser, inte bara fruktansvärda krig, utan klimatkrisen och den biologiska mångfaldskrisen, där det är vår journalistiska skyldighet att kritiskt granska allt som vi tagit för givet, allt som är "business as usual". Det är ju "business as usual", den rika världens sätt att exploatera och konsumera, som försatt oss här.

Varför har det varit viktigt för dig i ditt arbete?

– Som för alla som granskar mäktiga aktörer i samhället, så krävs det att man stålsätter sig mot de starka krafterna man kan möta, som vill underminera trovärdigheten för en som journalist. Du måste ha mod att stå fast i din roll, och inte börja tvivla på dig själv och din uppgift.


Varför tycker du att journalister ska åka till Grävseminariet i Gävle nästa år?

– Jag tycker temat är viktigare än någonsin. Jag hoppas det blir ett tillfälle att samlas och prata om hur vi inom kåren kan stärka varandra och därmed journalistiken. Men kanske ändå viktigast av allt: att så många som möjligt får uppleva den för många gömda, kanske lite för blyga, pärlan av pärlor, Gävle!

Journalisten och författaren Lisa Röstlund kommer till Gräv 2024. Foto: Gabriel Liljevall

VÅRA SPONSORER