Nyheter

Här är hela det späckade programmet för Gräv 2024

Efter hårt arbete och mycket pusslande är nu programmet för Gräv 2024 i Gävle spikat. Det är ett matigt program som genomsyras av årets tema – mod. 

– Man kan vänta sig att inspireras till både modig och granskande journalistik. Samtidigt kan man få med sig konkreta verktyg för att gräva till redaktionen, säger Katarina Ekspong, ansvarig för gruppen som tagit fram programmet.


Det ansvaret delar hon med Staffan Mälstam som har varit med och jobbat i snart ett år med programmet. Han betonar just det övergripande temat mod - och hur det präglar hela grävseminariet 2024.


– Vi kommer att få höra många modiga berättelser från våra inbjudna föreläsare där mod har varit helt avgörande i deras yrkesutövande som journalist. Bland annat om att fly från nazister som jagar en och att rapportera om klimatfrågor och få utstå mycket hat, säger han.


Det finns fler teman på Gräv i år. Vilka är det? 

– Det finns flera spår som man kan välja att följa. AI, krim, miljö och klimat, verktygslåda och utblick Öst. Programmet bjuder på föreläsningar av ledande grävande journalister men även paneler, workshops och inspirerande föreläsningar av alla guldspadenominerade. Totalt kommer du att kunna välja mellan 60 programpunkter.


En annan programpunkt som brukar väcka nyfikenhet är Late Night Show på fredagen. Katarina Ekspong beskriver det såhär:


– Late Night är inte minst ett utmärkt tillfälle att mingla och träffa kollegor från hela landet. Dessutom utmanas vi av granskare som anser att vi missar att gräva tillräckligt bra, eller djupt eller på rätt plats.


Grävseminariet äger rum i Gävle konserthus 22-23 mars. På kvällen 23 mars avgörs också Guldspadegalan där årets guldspadar för grävande journalistik delas ut.


Här kan du ta del av schemat i sin helhet.

Nu kan du ha med dig hela schemat för Gräv 2024 i telefonen! Foto: Joakim Dahlbäck

VÅRA SPONSORER