Nyheter

Lär dig granska influencervärlden och vässa ditt EU-gräv under det svenska ordförandeskapet

Varför ska journalister granska influencervärlden och hur bär vi oss åt? Hur presenterar vi gräv i formen av en podd? Hur granskar vi om den svenska regeringen i Bryssel verkligen gör det som den lovat i Sverige? 

Under Gräv23 i Karlstad får du svaren, fram till 23 januari går det att köpa biljetter till ett extra bra pris

Camilla Gervide är grundare av och skribent på Bloggbevakning, en sida som granskar, bevakar och skriver om influencervärlden och sociala medier. Hon arbetar redaktionellt, med ett utgivningsbevis och en ansvarig utgivare och har gjort flera stora avslöjande granskningar. Den granskning som fått mest uppmärksamhet är den som stack hål på Isabella Löwengrips luftslott.


Under föreläsningen kommer Camilla berätta hur hon arbetar, varför den här branschen är så otroligt viktig att bevaka, samt hur hon nått fram till vissa publiceringar och vad det inneburit, både för branschen och för de enskilda aktörerna.


Granskar makthavare på nya plattformar

Podd-dokumentären Barnidolen och skandalerna har slagit alla lyssnarrekord på SvD och uppmärksammats stort i både den traditionella och den nya medievärlden. 

Granskningen av den kontroversiella influencern Pontus Rasmusson fick Youtube att ta bort en av plattformens största kanaler i Sverige. 


Reportrarna Alice Aveshagen och Henning Eklund samt poddredaktören Adam Svanell berättar om arbetet bakom succén och om de många utmaningarna - hur gör man när både huvudpersonen och ett av världens mäktigaste företag vägrar ställa upp på intervju? Hur navigerade SvD bland de många medieetiska frågorna? Och vad innebär det för möjligheter, och svårigheter, att presentera ett gräv i formen av en podd?


Gräv i EU

Under våren 2023 är Sverige EU:s ordförandeland. Det betyder att det är den svenska regeringen som ska sy ihop kompromisser mellan de 27 regeringarna i ministerrådet, EU:s viktigaste lagstiftande församling.


Hur tar man sig in bakom ministerrådets stängda dörrar? Och hur granskar man om regeringen i Bryssel verkligen gör det som den lovat i Sverige? 

Sigrid Melchior har bevakat EU-politik i Bryssel sedan 2007. Hon arbetar halvtid för Dagens Nyheter och halvtid för grävnätverket Investigate Europe. 2019 var hon nominerad till Guldspaden.

Kopia av ANVÄNDS TILL ENKÄT 5 (1)

VÅRA SPONSORER