Nyheter

LISTA: Här är bästa tipsen för att maxa Grävle

Nu är det nära. Grävseminariet 2024 drar igång om bara några få dagar och vi grävgeneraler ser framför oss hur du gör dig redo.


Febrilt scrollande bland föreläsningarna i appen, mängder av öppna flikar i webbläsaren med vägbeskrivningar, restaurangtips och sevärdheter i Gävle och såklart, senilt dubbelkollande av tåg- och hotellbokningar och bekräftelsen på att du faktiskt är anmäld. 

Så kan vi inte ha det. Mitt i detta frenetiska tillstånd lägger vi ett mjukt duntäcke över dig och bäddar ner dig med våra 6 bästa tips för att MAXA Grävle 2024. Så att du kan vila lugnt och njuta både innan, under och efter Grävseminariet i Gävle. 

1. Våga prata med nya människor 

Grävseminariet är ett gyllene tillfälle att bredda ditt kontaktnät. Bestäm dig för att prata med minst fem främlingar innan Gräv är slut. Tips: Hela upplägget på galamiddagen bjuder in och främjar till samtal - det är en ypperlig möjlighet att möta nya spännande människor. 

2. Skräddarsy ditt grävseminarium i appen Sched 

Gör en plan. Vad vill du ha med dig hem? Inspiration? Nya metoder? I appen ser du hela programmet och du kan bygga ditt eget schema med föreläsningarna som är mest intressanta för dig. Kom ihåg att det är först till kvarn som gäller. 

3. Föreläsningarna du inte får missa 

Smaken är som baken och programmet är fullspäckat med något för alla. Men är det en föreläsning du bara inte får missa så är det huvudtalarna på invigningen. Pulitzerprisvinnarna Lori Hinant och Vasilisa Stepanenko berättar om deras rapportering om Ukrainakriget. Dokumentärversionen av deras granskning “20 dagar i Mariupol” vann även en Oscar i år. 

Amanda Alvarssons föreläsningstips: 

- Jag har personligen fängslats av Niko Agos livsberättelser under många luncher på SVT i Dalarna och ser väldigt mycket fram emot att höra helheten om hans flykt från grekiska nazister och att våga gräva när ditt liv är i fara klockan 10:00 på fredagen. 

Joanna Wågström tipsar även om: 

- “Så stärker AI journalistiken” som är klockan 10:00 på lördagen i Bo Linde-salen står högst upp på listan. Hur blev en liten redaktion i Nordnorge ledande inom AI-journalistik? Det vill man ju bara veta! 

4. Boka restaurang till fredagen 

Det serveras ingen mat på Late night och restaurangerna i Gävle en fredagskväll blir snabbt fulla. 

5. Undvik att hamna i kö… 

...genom att komma tidigare än du tror till entrén i konserthuset. Nästan 600 besökare ska gå igenom väskkontrollen ungefär samtidigt. Var smartare än kollektivet. Kom tidigare.

6. Gå ut och ta luft ibland 

När du är på plats i konserthuset kan du njuta av utsikten från i princip alla salar och gemensamma ytor. Men att sitta inne en hel dag kan göra en lite snurrig i bollen till slut. Gå ut i den vackra Boulognerparken som ligger precis utanför konserthuset. Ta en promenad och fyll på med syre.


Vi ses!

/Joanna Wågström och Amanda Alvarsson, grävgeneraler

Snart är det äntligen dags för Gräv 2024! Foto: Stefan Larsson.

VÅRA SPONSORER