Nyheter

Malin Crona gästar Gräv23 – ger dig verktygen för gräv i kommuner och myndigheter

Journalisten och redaktören Malin Crona, Arbetsvärlden, samlar sina bästa tips i en föreläsning om hur kontoplanen är en nyckel till din granskning av kommuner och myndigheter.

Vad kommer du prata om under gräv? 
Jag kommer att prata om hur man kan använda kommuners och myndigheters kontoplaner för att hitta precis allt – från hur mycket pengar som gått till lärarlöner, timvikarier, blöjor, sprit och kommunalrådsresor till att jaga ekoskurkar, krydda personporträtt och reportage och följa varje vallöfte, byggprojekt, och politisk satsning. Föreläsningen handlar också om att översätta siffror till berättelser. Själv hatar jag siffror, men älskar pengar och vill visa hur roligt och lätt det kan vara att gräva i ekonomi utan massa förkunskaper. 

Vad är ditt bästa tips inför ett gräv?
Jag har aldrig blivit besviken av att lyssna till Guldspadenominerade berättar. Det finns så mycket gemensam kunskap och tips i samlade gräv-Sverige, det är fantastiskt att få ta del av det tillsammans under några dagar. Och att sitta nära vinnarbordet på guldspadeutdelningen förstås. Då får man skåla hur det än går.

Vad är din största aha-upplevelse kopplat till ett eget gräv?

– Det är varje dag när jag får ut en handling enligt offentlighetsprincipen. Eller när det visar sig att magkänslan hade rätt, antingen när vi testar en ny metod, eller när vi hittar person- eller bolagskopplingar vi misstänkte fanns. Eller när jag upptäcker nya sätt att kombinera olika allmänna uppgifter och det plötsligt träder fram nya berättelser bland siffrorna och bokstäverna på skärmen. 

MalinCrona

VÅRA SPONSORER