Nyheter

Guldspadar till 2021 års bästa granskande journalistik

För första gången sedan våren 2019 kunde Föreningen för grävande journalister hålla ett fullskaligt grävseminarium med nominerade, vinnare och flera hundra i publiken på en alldeles normal Guldspadegala i Luleå.

Guldspaden delas varje år ut till bästa undersökande reportage i åtta olika kategorier.
Vinnarna har valts ut i extremt hård konkurrens bland de 159 tävlande bidragen, säger Guldspadejuryns sammankallande Kicki Hultin.

- Hela 30 bidrag nominerades i de åtta kategorierna och juryn har haft ett svårt arbete med att bestämma vilka som slutligen skulle få en Guldspade.
I de tuffaste klasserna hade mycket väl flera andra väldigt bra granskningar kunnat vinna. Men principen är att bara en spade ska delas ut i varje kategori, oavsett hur många andra som nått spadnivå.

Kicki Hultin vill inte rangordna vinnarna, men tycker att det är särskilt roligt att få belöna grävande reportrar på små redaktioner med minimala resurser.
- Granskande journalistik är ett fundament i en demokrati, också på den lilla orten. Därför är det särskilt kul med Guldspadarna i klasserna Mindre dagstidning och Etermedia Lokal.

"Men det är också väldigt roligt att kunna konstatera att svensk granskande journalistik i allra högsta grad lever och frodas, säger Hultin.

Vinnare 2021 års Guldspade:

Bok

Tills alla dör

Diamant Salihu

Mondial förlag

Motivering: För att med lyhördhet ha tecknat en djupare bild av hur människor lever i våldets skugga.


Studentspaden

Studentbostadsgranskningen 

Daniel Dewerud, Adam Fröberg, Kajsa Lecander, Heino Ollin och

Vilma Stockvall

Göteborgs universitet

Motivering: För att ha avslöjat hur studenter betraktas som andra klassens hyresgäster och tvingas vara sambo med plattbaggar, kackerlackor och annan ohyra.


Storstadstidning

Barn till varje pris

Patrik Lundberg, Alexander Mahmoud och Josefin Sköld

Dagens Nyheter

Motivering: För att ha avslöjat hur Sverige medverkade till ett system där barn i flera decennier stulits från sina föräldrar.


Etermedia riks dokumentär

Transbarnen

Carolina Jemsby och Karin Mattisson

SVT Uppdrag granskning

Motivering: För att ha visat hur den medicinska behandlingen av barn, som upplever att de är födda i fel kropp, är förenad med stora risker.


Etermedia riks nyheter

Belarusaffären 

Håkan Enmark, Daniel Gökinan

TV4 Nyheterna

Motivering: För att ha avslöjat hur Sverige spelar dubbelt med Europas sista diktatur.


Etermedia lokal

Malmös förbjudna adresser

Nellie Erberth, Natalie Medic och Fredrik Svenningsson

SVT Nyheter Skåne

Motivering: För att ha avslöjat hur utsatta människor drabbas när kommunens förvaltningar helt aningslöst motarbetar varandra.


Mindre dagstidning

Utan åtgärd – vid Umeå universitet 

Josefin Isaksson, Evelina Lindfors och Elin Turborn

Västerbottens-Kuriren

Motivering: För att ha avslöjat hur det stora universitetet lämnar anmälningar om sexuella trakasserier och missförhållanden utan åtgärd, samtidigt som de misstänkta blir utköpta eller får fint jobb och lyxig bostad utomlands.


Magasin

Sjuka Samhall

Elinor Torp

Dagens Arbete

Motivering: För att ha avslöjat hur statens bolag hänsynslöst utsatte anställda för livsfara mitt under brinnande pandemi.

 

Juryns särskilda pri

Romansbedragare Charlie Anderson och jag

Ulla Öhman

Sveriges Radio P4 Västernorrland, för

Motivering: Med hjärta, mod och varm humor fick hon bedragaren att falla på eget grepp – och publiken var delaktig i dramat i realtid.

Vinnare guldspadegalan för 2021

VÅRA SPONSORER