Nyheter

Niko Ago dödshotades av nazister i Grekland – nu berättar han på Gräv

Niko Ago, SVT, är grävande journalisten som verkligen fått möta utsattheten i att vara grävare – och behovet av mod som då krävs. I mars kommer han till Gävle för att berätta om hur han tvingades fly från Grekland.

Vilken betydelse har mod för den grävande journalistiken idag? 

– I en tid när allt fler auktoritära ledare runt om i världen får allt mer makt i sina händer, krävs det ännu mer mod av oss journalister för att granska, ifrågasätta och ställa makthavarna till svars. Detta gäller för oss i Sverige men särskilt för journalister som rapporterar från krigszoner. Vad annat än mod behövs för att riskera livet genom att rapportera från Gaza, Ukraina, Afghanistan, Myanmar och var annanstans där civila dagligen dör?


Varför har mod varit viktigt för dig i ditt arbete? 

– För att inte ge upp när den grekiska staten och polisen men framför allt Gyllene grynings nynazister, som jag granskande under flera år, ville stoppa mina granskningar och avslöjande med alla möjliga medel som de hade till sitt förfogande. Och de hade många sådana kan man förstå. Men framför allt för att inte självcensureras när mitt och mina barns liv, verkligen var i fara.


Du kommer från Grekland där du dödshotades av nazister och har stämplats som ”nationens fiende” av Albaniens statsminister. Hur tycker du att situationen är för grävande journalister i Sverige? 

– Långt ifrån det jag har upplevt under min tid i Grekland och i en mindre skala även i Albanien. Det finns inga jämförelser mellan länderna och hur politikerna och myndigheterna betraktar den grävande journalistiken och journalisterna. Sverige är ett av världens bästa länder för att vara journalist. Men med det sagt så är det oroväckande att makthavare i olika politiska nivåer avböjer att svara på våra frågor eller att myndigheter allt för ofta hänvisar till sekretess.

På Gräv berättar Niko Ago om sitt rapporterande i Grekland. Foto: Fredrik Hjerling/Scoop 

VÅRA SPONSORER