Nyheter

Oscarsvinnare är huvudtalare på Gräv i Gävle

En färsk Oscarsvinnare kommer till Gävle och grävseminariet 22-23 mars. Ukrainska frilansjournalisten Vasilisa Stepanenko prisades på Oscarsgalan under söndagen för dokumentärfilmen “20 dagar i Mariupol”. 


– Det känns otroligt häftigt att vi lyckats boka en av reportrarna bakom en av världens bästa dokumentärer till grävseminariet. Vårt tema är mod och modet som Vasilisa Stepanenko och övriga i teamet i Mariupol visat på är exceptionellt, säger Joanna Wågström, grävgeneral vid Gräv 2024.


Vasilisa Stepanenko hade rollen som fältproducent vid arbetet med dokumentären i den av ryska styrkor belägrade ukrainska staden Mariupol. Tillsammans med prisbelönta Lori Hinnant är Vasilisa Stepanenko huvudtalare vid Gräv 2024, som arrangeras i Gävle konserthus 22-23 mars. Förra året ingick båda i den grävgrupp som tilldelades Pulitzerpriset för den unika rapporteringen från Mariupol.


– Deras arbete visar verkligen vikten av att vara på plats. Genom deras närvaro kunde hela världen se bilderna som bevisade att Ryssland dödade civila , säger Joanna Wågström.


”För deras modiga rapportering från den belägrade staden Mariupol och vittnesmålet om slakten på civila under Rysslands invasion av Ukraina.” Så lyder motiveringen till det Pulitzerpris som Associated Press-journalisterna Lori Hinnant och Vasilisa Stepanenko tog emot tillsammans med kollegorna Mstyslav Chernov och Evgeniy Maloletka.


Vasilisa, Mstyslav och Evgeniy var de enda internationella reportrar och fotografer som fanns kvar i Mariupol när staden bombades och omringades av ryska trupper. Lori blev en del av gruppen och samlade information från annat håll i Ukraina och från Paris.


Tack vare dessa journalister blev brutaliteten i den ryska attacken dokumenterad. Massgravar, döende barn och bombningen av ett BB har chockat resten av världen. Delar av gruppens unika bevakning finns samlad i den mångfaldigt prisade dokumentärfilmen ”20 dagar i Mariupol”, tillgänglig på SVT Play.


Temat för Gräv 2024 i Gävle är mod. Nu kommer alltså Lori Hinnant och Vasilisa Stepanenko till Gävle för att berätta sin historia, och för att påminna om varför varje samhälle behöver modiga journalister. 


På Grävseminariets hemsida kan du ta del av hela programmet. Genom att klicka vidare till öppningsceremonin så kan du läsa mer om de båda huvudtalarna Lori Hinnant och Vasilisa Stepanenko.


Lori Hinnant och Vasilisa Stepanenko är huvudtalare på Gräv 2024 i Gävle 22-23 mars.

VÅRA SPONSORER