Nyheter

Missa inte – Joyce Sohyun Lee – och rabatterade biljetter till Gräv23

Under en helg vid månadsskiftet mars-april kommer seminariedeltagare få verktyg och inspiration till att börja, eller fortsätta, grävandet på er redaktion. 

Vi kan nu stolt presentera ytterligare föreläsare under Gräv23. 

Joyce Sohyun Lee vid Washington Post berättar om granskningen av stormingen av Kapitolium. Hon och hennes kollegor vid tidningens Visual Forensics team har med hjälp av ansiktsigenkänning, tidigare opublicerat videomaterial och intervjuer med kongressledamöter rekonstruerat det som hände vidi Kapitolium den 6 januari 2021. 
Filmen "41 minutes of fear: A video timeline from inside the Capitol siege" vann Pulitzerpriset i klassen Public service. På Gräv23 går hon igenom arbetet med videon steg för steg och beskriver hur den här typen av innovativ journalistik kan bidra till att förstå stora viktiga nyhetshändelser. Hon hjälper oss också att hitta verktyg för att göra våra egna berättelser med hjälp av metoder som används i visuell kriminalteknik.

Fabiano Maisonnave granskar den omstridda utvecklingen i brasilianska Amazonas som korrespondent för The Associated Press. 
Under sin föreläsning på Gräv23 kommer han prata om miljö- och krimbevakning i ett område med stora problem med skogsskövling och tjuvjakt där starka krafter försöker stoppa insyn. I juni förra året mördades en journalist och en urfolksexpert under en reportageresa i Amazonas.

Fabiano Maisonnave var tidigare reporter och redaktör för landets största tidning, Folha de S.Paulo. Han har även varit korrespondent i Washington, Caracas, och Beijing. Totalt sett har han rapporterat från över 30 länder. Han mottog 2016 Nieman-stipendiatet från Harvard University. 

George Katz tillhör det grävande nätverket Bellingcat som gjort flera uppmärksammade internationella avslöjanden sedan starten 2014. I dag hjälper de bland annat till med att utreda misstänkta krigsbrott i Ukraina.

Som utbildad internationell jurist är George Katz specialintresserad av att utforma och tillämpa metoder för att samla in information från öppna källor så att den kan utnyttjas i juridiska processer.

Bland alla de bilder och filmer som finns i sociala medier gömmer sig viktig dokumentation av verkliga händelser – och rena förfalskningar vars syfte är att luras. Bellingcat har specialiserat sig på att verifiera bilder, filmer och dokument med hjälp av OSINT, Open Source Intelligence. George Katz från Bellingcat visar hur verktygen fungerar som hjälper oss att läsa en bild.


Några av de andra namnen som föreläser under Grävseminariet 2023: 

Evin Cetin, jurist och författare som nyligen publicerade en bok som bygger på intervjuer med unga gängkriminella män i Stockholms förorter.

Patrizia Schlosser, har som undersökande reporter på tyska NDR/ARD bland annat avslöjat sexförbrytare då hon infiltrerade ett porrnätverk på internet.

Thomas Nilsen, rapporterar om försvars- och klimatfrågor för norska The Barents Observer i Kirkenes som verkar mitt i den ryska gränsregionen mot Norge.

Se listan med föreläsare här. 


Med vänliga hälsningar, 

Frida Granström och Sonya Oldenvik, grävgeneraler

0702111873 // 0706194679

gravgeneral@gmail.com

Kopia av Mall, två lika (1)

VÅRA SPONSORER