Nyheter

Stenhård konkurrens om Guldspadarna – snart avslöjas nomineringarna

Särskilt imponerande är det att det kommit in hela 41 bidrag från 26 mindre dagstidningsredaktioner.

–  Det betyder att kategorin Mindre Dagstidning är den största i 2022 års guldspadeomgång, det kan rentav vara alla tiders rekord, konstaterar Kicki Hultin

Konkurrensen om grävpriset Guldspaden är stenhård också i år. Förutom i kategorin Mindre Dagstidning (41 bidrag) är det också extra tufft i kategorin Storstadstidning där 40 granskningar tävlar om en spade. Hård är konkurrensen också i klasserna Etermedia Dokumentär (27 bidrag), Etermedia Lokal (23), och Magasin (20).


I klassen Bok har tio bidrag skickats in, i Etermedia Riks Nyheter 14 bidrag och i den relativt nya kategorin Studentspaden, där grävjobb inom ramen för journalistutbildningen tävlar, har elva bidrag lämnats in.


Som vanligt är det en stor variation av granskade ämnen och företeelser i de inlämnade bidragen.

–  Sammantaget skulle jag vilja påstå att inget ämne, ingen sektor, lämnas ogranskat. Svenska journalister gräver faktiskt allt, om allt – och överallt, säger Kicki Hultin.

Den 2 mars offentliggörs vilka granskningar som nominerats, alltså gått till final, i fighten om 2022 års Guldspadar. Guldspaden delas ut i åtta olika kategorier och är Föreningen Grävande Journalisters pris för att premiera god undersökande journalistik. Spadarna delas ut på Guldspadegalan under Grävseminariet, som i år hålls i Karlstad 31 mars-1 april.

 

För mer information, kontakta:

Kicki Hultin

Sammankallande Guldspadejuryn

kicki.hultin@gmail.com

+46705887160

Guldspade 4AH

VÅRA SPONSORER