Nyheter

Diamant Salihu om modet som krävs för att granska gängen

Årets tema på Gräv 2024 i Gävle är mod. Diamant Salihu, SVT Uppdrag granskning, har gjort sig känd för att granska gängkriminaliteten. På grävseminariet deltar han i panelsamtal om våldsvågen – och föreläser om att som journalist närma sig gäng och bedragare.


Vilken betydelse har mod för den grävande journalistiken idag?

– Det är nödvändigt eftersom avslöjanden medför risker, både från stat och enskilda kriminella. Utan mod tappar journalistiken sin betydelse.

 

Varför har det varit viktigt för dig i ditt arbete? 

– Det är viktigt med mod i den journalistik jag ägnar mig åt för att inte ducka för människor som har våldskapital och ekonomiskt kapital att försöka misskreditera och även skada mig och mina närstående. Genom att visa mod i publiceringar tror jag också att man kan avvärja den potentiella risken genom att signalera att hot och våld inte kommer att tysta varken mig eller min redaktion.

 

Du har granskat gängkriminaliteten i flera år och ska föreläsa om det på Gräv. Vad tycker du överlag om den granskande journalistiken av gängen i Sverige idag?

– Det är en svår miljö att granska och går inte att jämföra med 90-talets mc-miljö som var välorganiserad med vuxna personer som kunde föra en dialog med journalister, exempelvis via talespersoner. Dagens motsvarighet består av 15-16-åringar i bottenskiktet som är lättmanipulerade och redo att ta på sig uppdrag att skjuta eller spränga. För att klara av att bevaka den här miljön krävs tid för relationsbyggande och mod från oss som bevakar miljön. Med närvaron på de plattformar där gängen hetsar mot rivaler och skryter om sina dåd följer också större risk för hot och konfrontation. Med det sagt tycker jag att rapporteringen har varit väldigt bra eftersom flera mediehus har välinsatta reportrar som både har källor i gängmiljön men också på olika myndigheter. Det har bidragit till en initierad rapportering. Personligen skulle jag vilja se fler granskningar om exempelvis polisens interna organisation, med historisk låg uppklarning trots mer resurser. Vad gör man annorlunda nu i utredningsarbetet som polisen inte lyckades med åren före när eskaleringen fick pågå år efter år?

Diamant Salihu kommer prata om hur man närmar sig den kriminella miljön. Foto: Privat.

VÅRA SPONSORER